Πρωτοβουλία Οικονομικής Επιμόρφωσης

Ο δημόσιος διάλογος (ιδίαιτερα στα χρόνια της κρίσης) κινείται γύρω από τα οικονομικά. Φόροι, εισφορές, πλεονάσματα, ξένες επενδύσεις, ανεργία, εξαγώγες και άλλοι οικονομικοί όροι έχουν πια γίνει όροι καθημερινότητας. Εξαρτόμαστε από τα πρωτογενή πλεονάσματα, αγωνιούμε όλοι για τις συντάξεις των γονέων μας ή τις εισφορές που καταβάλλουμε, προβληματιζόμαστε όλοι για την ανάπτυξη ή την ύφεση. Παράλληλα όμως στερούμαστε βασικές οικονομικές γνώσεις. Πόσοι γνωρίζουμε πως δουλεύει η αγορά; Πόσα παιδία τα οποία καλούνται αύριο να βγουν στην αγορά εργασίας ή και το επιχειρείν γνωρίζουν αυτά που χρειάζονται ώστε να μπορούν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους;

Το 2017, το Greek Liberties Monitor εγκαινιάζει την Πρωτοβουλία Οικονομικής Επιμόρφωσης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο κυρίως άτομα ηλικίας 16-18, γονείς και δασκάλους, αλλά και όποιον θέλει να αποκτήσει βασικές γνώσεις οικονομικών. Σε συνεργασία με το Foundation for Economic Education (www.fee.org ), το Institute of Economic Affairs (https://iea.org.uk/ ), και το Lithuanian Free Market Institute (http://en.llri.lt/ ), η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από τα εξής βήματα:

-Η μετάφραση του σεμιναρίου «Οικονομία σε μια μέρα» του FEE ( η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην οποία γίνεται επιμέλεια κειμένου), που θα είναι ο αρχικός κορμός της πρωτοβουλίας. Το σεμινάριο, το οποίο διαρκεί από 3.5 μέχρι 5 ώρες εξηγεί τις βασικές αρχές της οικονομίας, μπορεί να γίνει ατομικά ή ως μάθημα (υπάρχει υλικό για την προετοιμασία του δασκάλου και υλικό για τα σεμινάρια). Η ελληνική έκδοση θα υπάρχει εντός του Φεβρουαρίου στη σελίδα μας (η αγγλική έκδοση βρίσκεται εδώ: http://courses.fee.org/courses/economics-in-one-day ).

-Tο σεμινάριο θα μαγνητοσκοπηθεί ώστε να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει είτε ως διδακτικό μέσο, είτε για να πάρει μια γρήγορη ιδέα των εννοιών.

-Θα γίνουν εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, για όλους τους ενδιαφερομένους (μαθητές, καθηγητές, γονείς και θα είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο). Παράλληλα, θα υπάρχουν και μεγαλύτερες ολοήμερες εκδηλώσεις στις οποίες θα υπάρχουν και ομιλίες από ειδικούς και επιχειρηματίες, παράλληλα με το σεμινάριο αυτό, σύμφωνα με τις πρακτικές παρόμοιων εκδηλώσεων το IEA. Ήδη υπάρχουν συνεργασίες με δήμους, κοινότητες και ιδιωτικά σχολεία για τέτοιου τύπου σεμινάρια.

-Συντάσσουμε φάκελο ο οποίος θα κατατεθεί στο Υπ. Παιδείας ώστε να μπορούμε να προσκληθούμε σε δημόσια σχολεία και να διδάσκουμε το σεμινάριο, ή να μπορούν δάσκαλοι να το διδάσκουν.

-Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που θα πάρουν τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα δημιουργήσουν ένα ελληνικό δοκίμιο οικονομικής επιμόρφωσης, ώστε να μπορεί να διδαχτεί στα ελληνικά σχολεία.

Περισσότερες πληροφορίες με τα επίσημα εγκαίνια της πρωτοβουλίας τον Φεβρουάριο. Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν ως τότε, περαιτέρω πληροφορίες και απορίες στο miakovidis@liberties.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μέλος του
Διεθνείς Συνεργασίες
X