Οικονομικά σε Μία Ημέρα

Τα Οικονομικά σε Μία Ημέρα είναι ένα εισαγωγικό σεμινάριο, διάρκειας 3 έως 6 ωρών, που έχει στόχο την εισαγωγή στην οικονομική επιστήμη. Απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη γνώση οικονομικών ή μαθηματικών. Σε συνεργασία με το Foundation for Economic Education, έχει αναπτυχθεί η μέθοδος διδασκαλίας που ταιριάζει, με μικρές διαφοροποιήσεις, σε όλες τις ηλικίες και τα ακροατήρια. Κεντρική ιδέα του σεμιναρίου είναι η διδασκαλία των οικονομικών χωρίς στατιστική, μαθηματικές εξισώσεις και πολύπλοκα γραφήματα. Οι σπουδαστές αποκτούν τα βασικά εφόδια για να κατανοήσουν την λειτουργία της αγοράς, την σημασία των ατομικών επιλογών και τελικά τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. Το σεμινάριο απευθύνεται αρχικά σε μαθητές, 14 έως 16 ετών, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το ακροατήριο.

Μαθητές

Ξεκινώντας από το δοκίμιο του Leonard Reed «Εγώ, το Μολύβι», παρουσιάζεται στους μαθητές η πολυπλοκότητα των προβλημάτων οικονομικού υπολογισμού και ο αξιοθαύμαστος τρόπος που αυτά αντιμετωπίζονται, καλύπτοντας τις επιθυμίες και ανάγκες των καταναλωτών, εργαζομένων και παραγωγών. Με τρία εργαστήρια/παιχνίδια, οι μαθητές ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί η αγορά, πώς οι διαφορετικές προτιμήσεις και δεξιότητες των ανθρώπων διαμορφώνουν τελικά την οικονομία, πώς τελικά παράγεται πλούτος και πώς οι κοινωνίες προοδεύουν.

Καθηγητές και γονείς

Οι καθηγητές αλλά και οι γονείς που θέλουν να διδάξουν το σεμινάριο στους μαθητές ή τα παιδιά τους μπορούν γρήγορα να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες αλλά και αν προετοιμαστούν για πιθανές απορίες που θα προκύψουν κατά την διδασκαλία. Εκτός από το καθαρά οικονομικό μέρος, περιλαμβάνεται και παρουσίαση των εργαστηρίων και της μεθόδου διδασκαλίας. Παρέχεται πλήρες εκτυπώσιμο υλικό στα Ελληνικά για τα εργαστήρια, τους μαθητές και τους εισηγητές.

Ενήλικες

Ενήλικες χωρίς προηγούμενη επαφή με την οικονομική επιστήμη μπορούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο και να γνωρίσουν την συναρπαστική πλευρά της οικονομικής επιστήμης, με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ανάλυση παραδειγμάτων.

Εξέλιξη

Τα Οικονομικά σε Μία Ημέρα αποτελούν την ιδανική πρώτη γνωριμία με την οικονομική επιστήμη και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για επόμενα σεμινάρια σε πλήθος θεμάτων, από θεωρητικά όπως η δημιουργία και ο ρόλος του χρήματος μέχρι πρακτικά όπως η συνεισφορά της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία. Εξειδικευμένα σεμινάρια επεξήγησης οικονομικών εννοιών ή ζητημάτων της επικαιρότητας μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε έναν  τέτοιο κύκλο.

Για να μάθετε περισσότερα για τα Οικονομικά σε Μία Ημέρα και να αποκτήσετε πρόσβαση στο διδακτικό υλικό, συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.